
Missie & Visie
Missie
Wij als basisschool staan open voor leerlingen met verschillende geloven en religiën. Als team vinden wij het belangrijk dat er een veilig klimaat binnen de school heerst en zowel leerlingen als leerkrachten respect hebben voor elkaar. Dit willen wij handhaven door te luisteren, praten en te kijken wat er gebeurt tussen en met de leerlingen. Zo wordt er een sociale veiligheid gecreëerd waarin de leerlingen prettig met elkaar omgaan.
Als team vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich goed kunnen ontwikkelen en uiten. Om dit te kunnen waarborgen creëren de leerkrachten een veilige sfeer binnen de school. Hierbij is het van belang dat leerkrachten ongewenst gedrag op een positieve manier corrigeren en de leerlingen complimenteren bij het zien van gewenst gedrag. Door deze manier van corrigeren toe te passen wordt er een positief leer/werkklimaat ontwikkeld.
Ook vinden wij het belangrijk om ouders/verzorgers te betrekken bij het onderwijs van hun kind(eren). Hiervoor is de relatie tussen ouders/verzorgers en leerkrachten bepalend. Wij stimuleren de leerkrachten dan ook om te blijven communiceren met ouders, zowel binnen en buiten de schoolse omgeving. De leerkracht zal altijd tijd vrijmaken om een gesprek aan te gaan met de ouder/verzorger over de ontwikkelingen van het kind en hulpvragen.
Visie
“Doe M@@r” is een bassischool die werkt vanuit Units. Iedere leeftijdsgroep staat voor een Unit. Unit 1; basisgroep 1/2. Unit 2; basisgroep 3/4. Unit 3; basisgroep 5/6. Unit 4; basisgroep 7/8.
Als basisschool hebben wij de visie om leerlingen van school te laten gaan op het niveau wat zij aan kunnen; het eigen eindniveau. Door te werken in Units wordt het eigen leergedrag gestimuleerd en kunnen de leerlingen in hun eigen tempo aan een taak werken. Ze hebben de druk niet om te moeten participeren aan een taak dat boven hun eigen niveau ligt. Ons streven is om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat zij zich op een juiste manier kunnen ontwikkelen binnen het, voor hun passende, voortgezet onderwijs.
Het blijven communiceren met elkaar vinden wij van groot belang. Hiervoor zullen wij de leerlingen ook individueel benaderen. Op deze manier leren de leerlingen zelf na te denken over hoe zij problemen aan willen pakken. Vanuit school stimuleren wij de leerlingen dan ook om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Evaluatie en reflectie op eigen (leer)gedrag komt zo tot uiting. Daarnaast zijn er in de school verschillende ruimtes gecreëerd waarin de verschillende Units samen kunnen komen. Deze ruimtes kunnen gebruikt worden voor samenwerkingsgroepjes, maar ook om feedback op elkaars werk te geven en te reflecteren.
De cognitieve ontwikkeling vinden wij net zo belangrijk als de sociale ontwikkeling. Het toepassen van kennis is van enorm belang om verder te kunnen leren. Hierbij worden namelijk talenten ontwikkeld die door de leerkrachten worden er- en herkend. De leerkrachten zorgen dat de leerlingen het maximaal haalbare niveau halen op motorisch, sociaal, creatief en cognitief gebied. Dit bewerkstelligen ze door de leerlingen een eigen leerstijl te laten ontwikkelen, de leerlingen te laten leren op verschillende manieren door een variatie te bieden op leerbronnen, de leerlingen onderzoeker te laten worden door het onderwijs buiten de school aan te bieden en de school biedt basis waarden en normen waaraan eenieder in de school zich moet houden.
Het buitenonderwijs is een belangrijk aspect binnen ons onderwijsconcept. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen de verschillende aspecten van de omgeving leren kennen. Wanneer de leerlingen buitenonderwijs krijgen, zullen ze leren omgaan met een “multiperspectivische” blik. Hierbij staat ook het buiten lesgeven en bewegen centraal. Dit stimuleert het samenwerken tussen leerlingen, het heeft invloed op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid en zorgt ervoor dat verborgen talenten naar boven worden gebracht.
Daarnaast wordt er binnen het onderwijs gebruik gemaakt van Thinking skills en onderzoekend leren. Wij streven ernaar om de leerlingen zo zelfstandig mogelijk te laten leren door hun denkvaardigheden te trainen. Deze vaardigheden zullen de leerlingen zich eigen maken door iedere les goed na te denken over datgene wat zij willen leren.
​
Tevens staat bij ons de toekomst centraal. Om leerlingen goed voor te bereiden op de samenleving van de toekomst, is het van belang dat dit een plek krijgt in het onderwijs. De theorieën van de 21e eeuwse vaardigheden en van onderwijs 2032 komen doelgericht en structureel aan de orde binnen ons onderwijsconcept. De verschillende lessen die aangeboden worden, zijn hierop afgestemd. Op deze manier kunnen de leerlingen zich goed voorbereiden om in de toekomst succesvol deel te kunnen nemen en te kunnen functioneren in de maatschappij.